Elk jaar op 5 mei haalt Scouting de Reggegroep het Bevrijdingsvuur op uit Wageningen.

Dit doen wij al sinds 1985, de viering van 40 jaar bevrijding.

Na de dodenherdenking op 4 mei vertrekken wij richting Wageningen. Om 12 uur 's nachts wordt daar het bevrijdingsvuur uitgedeeld aan diverse sport- en andere groepen uit heel Nederland. Wij lopen dan in estafettevorm met de vlam de 91 kilometer terug naar Nijverdal. Wij lopen met het vuur door Bennekom, Loenen, Hoenderloo, Klarenbeek, Deventer, Heeten, Haarle en eindigen tenslotte in Nijverdal. In Loenen laten wij een beetje van het vuur, het winnende gedicht en een bos bloemen achter bij “Het Ereveld” voor de gevallen strijders.

 

Geschiedenis van de vlam

In 1944 al, een paar maanden na de bevrijding van Eindhoven, zocht men een bijzondere manier waarop men de bevrijding van Eindhoven kon vieren. Ze kwamen toen op het idee om een bevrijdingsvlam uit Bayeux, de eerste stad die in handen van de geallieerden viel, met een estafette van sportlieden te halen en in Eindhoven te ontsteken. Tijdens deze tocht werd in Brussel het graf van de onbekende soldaat aangedaan en ook daar werd het vuur ontstoken.

In 1948 werd voor de eerste keer het vuur door Nijmeegse atleten verder gebracht naar Wageningen, de stad waar in 1945, in hotel "de Wereld", de capitulatie werd getekend. Hier werd het op 5 mei ontstoken en vervolgens naar Den Haag gebracht. Sinds 1948 wordt het vuur ook naar andere plaatsen verspreid.

 

Het bevrijdingsvuur anno nu

Het bevrijdingsvuur wordt nu bewaard op een brander van het gemeentelijk gasbedrijf van Wageningen. Vanaf hier wordt het vuur op 4 mei via fakkels naar het 5 mei plein gebracht en daar ontstoken. Om precies middernacht, het begin van Bevrijdingsdag, wordt het vuur doorgegeven aan estafettelopers, die vervolgens het bevrijdingsvuur naar verschillende gemeentes brengen om het startsein van Bevrijdingsdag in te luiden.

 

De ontsteking

Na een hele nacht lopen komen de lopers in de vroege ochtend in de gemeente aan, waar ze bij de Paarse Poort een ontbijt krijgen aangeboden.

Na het ontbijt maken de lopers zich klaar voor de ontstekingsceremonie van het vuur. Deze vindt plaats voor het Huis van Cultuur en Bestuur. De traditie wil dat de jongste deelnemer aan de estafette het vuur in Wageningen aanneemt en het ook in de gemeente Hellendoorn weer ontsteekt.